سبک قدیمی کاشی فیروزه

ساختار بیرونی بنا نیز، از جمله برج های آرامگاهی پنج ترک است با گنبدی دو پوش شامل پوشش زیرین به صورت گنبد دورچین آجری با ارتفاع تقریبی دوازده متر از کف گنبدخانه وپوشش خارجی به صورت گنبد رُک هرمی شکل دوازده ترک بر روی گریو (گریو یا گریوا به گردن گنبد گفته می شود) منشوری دوازده ترک با تزئینات کاشی فیروزه ای و نقوش سر ترنج لاجوردی و سفید و در پای ترک ها و نقش شمسه در بالای گنبد و با ارتفاع تقریبی هجده متر از تارک گنبد تا کف گنبدخانه است و در جبهه شمالی آن ایوان ورودی و اتاق های طرفین در دو طبقه موجودند. ستونهای آهنی ایوان حرم به وسیله چوبهای نفیس پوشش داده شده و در سقف مسطح آن نیز چوب منبت کاری شده به کار رفتهاست. معماری بنای بقعه شامل فضای گنبد خانه با طرح پنج صفّه داخلی است که به وسیله آجر و گچ و سنگ و همچنین تزئینات کاشیکاری در خارج بنا ساخته شده است. قبر بابارکن الدین در بقعه زیر گنبد در ایوان کوچکی که در سمت چپ به صورت مکعب مستطیل است قرار دارد، ایوان مقبره به وسیله نرده چوبی مشبک از ایوان های مشابه اش ممتاز شده است. با توجه به مقام عرفانی بابارکن الدین، شاید قدیمی ترین خانقاه از این نوع در قبرستان تخت فولاد، همین چله خانه باشد و احتمالا از زمان حیات بابارکن الدین مورد استفاده قرار می گرفته است.

تکیه بابارکن الدین قدیمی ترین بنای تاریخ دار تخت فولاد است که به واسطه ارادت شیخ بهایی به بابارکن الدین بیضاوی، بیش از پیش در اصفهان قرب و منزلت یافته است تا آنجا که اصفهانی ها پل خواجو را به خاطر نزدیکی اش به مزار او، پل بابارکن الدین می نامیدند.این تکیه به عنوان شاخص تاریخی تخت فولاد و عنصر هویت بخش آن در زمان صفوی شناخته میشود. بقعه اصلی دارای ایوان ستون دار سنگی است. نقشه خارجی بنا به صورت پنج ضلعی به ابعاد ۱۱/۷۰ متر است که به ضلع شمال شرقی آن سردری بلند با غرفههای دو طبقه در طرفین اضافه کردهاند، و محور اصلی بنا دقیقآ با قبله تطبیق میکند. فضای زیرزمینی محقری در سمت شرقی بقعه وجود دارد که ورودی آن در زیر آجر فرش بقعه مشخص است و از آن به عنوان چلّه خانه و محل ریاضت استفاده می شده است. باغ و اقامتگاه تابستانی خاندان امیراحمدی واقع در منطقه مقصود بیک شمیران، چهارراه حسابی، امروزه تحت عنوان «باغ موزه هنر ایرانی» تبدیل به یکی از نقاط دیدنی تهران گردیده است و خانه اصلی او در شمال غربی میدان حسنآباد که در حال حاضر در تملک کمیته امداد امام خمینی در حال ویرانی است. توس تا بهمن ماه سال ۱۳۹۱ به عنوان یک روستای تابع مشهد شناخته میشد اما با تأیید شورای عالی معماری و شهرسازی کشور در تاریخ ۱۳۹۱/۱۱/۲۶ این روستا به عنوان یک محدودهٔ منفصل شهری به شهرداری مشهد واگذار شد.

آنان که روزی خواسته یا ناخواسته و آگاهانه یا ناآگاهانه فرجامی دیگر را برای بیمارستان و حتی کشور خویش نوشتند اینک شایسته و بایستهاست تا بار دیگر دست به کار شوند و برای پالودن (تطهیر) خویش از کجرویهای گذشته، حقیقت را بازگو کنند و راه جبران کژیها و ناراستیها را باز نمایند. دو راه پله باریک نیز در طرفین درب ورودی و داخل گنبدخانه جهت دسترسی به اتاقهای بالا و بام تعبیه شده است. تصاویر». شبکه اطلاع رسانی راه دانا. در این میان، در چوبی مقبره که خود یکی از آثار بسیار ارزنده و جالب هنری میباشد، بر جای ماندهاست. آئین سنتی چراغ بران از مراسم های ویژه اهالی شهرکرد است که در نوروز اجرا می شود و در این آیین مردم شهرکرد با اعتقاد بر این که نوروز، روز برافروختن چراغ حاجت و طلب انسان هاست آیین سنتی چراغ بران را از غروب آفتاب تا لحظه تحویل سال نو برگزار می کنند. بر این اساس در ابتدای این آیین سنتی، پیران خانواده و ریش سفیدان قوم و طایفه با چراغی در دست وارد امامزادگان دوخاتون می شدند و پس از ادای احترام و زیارت بارگاه این دو بزرگوار، چراغ خانه خویش را به دست سیدی از سادات شهرکرد روشن می کرده اند و سپس تازه دامادها و نوعروسان و بعد از آن نیز دیگر اعضا خانواده برای روشن کردن چراغ به امامزاده می رفته اند.

در گذشته باب بوده که مردم شب نوروز با حضور در امامزادگان شهرکرد چراغ خانه های خود را بر می افروخته اند و سپس در فردای نوروز به دیدار یکدیگر می رفتند و دید و بازدید نوروز نیز تا زمانی که چراغ روشن بوده انجام می شده است. ↑ «بهسازی محوطه امامزاده دوخاتون شهرکرد با اعتبار 12 میلیارد ریال». از دوره اتابکان لر در قرن هفتم هجری قمری ، ساختمانی بر روی قبور امامزادگان احداث شد که در دوره مشروطیت و در سال ۱۳۳۰ هجری قمری به دستور میر سید محمد حسنی دهکردی امام جمعه وقت شهرکرد تخریب و ساختمان فعلی جایگزین آن شده است. بابا رکن الدین در روز یکشنبه ۲۶ ربیع الاول سال ۷۶۹ هجری قمری وفات کرد و در خانقاه خویش که اکنون به تکیه بابا رکن الدین معروف است به خاک سپرده شد. در ابتدا در داخل و خارج بنا کاشیکاریهای مینایی عالی وجود داشته که اکنون قسمت عمدهٔ آن از بین رفته است. به نظر شاردن این ساختمان از جهت هندسه بنا و مشرف بودن بر سایر گنبدهای تخت فولاد از امتیاز خاصی بر خوردار است. نکته جالب توجه این است که هنگام ورود به این بقعه، به خاطر پنج ضلعی بودن آن، جهت قبله گم می شود.

اگر شما این مقاله را تحسین می کنید، مایلید اطلاعات بیشتری در مورد کاشی حمامو دستشویی طوسی بدست آورید به سایت ما مراجعه کنید.