برنامه نویسی CICD

CI CD یا ادغام پیوسته و تحویل توزیع پیوسته چیست ؟ بلاگ گروه لیان

استقرار مداوم به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا به‌سرعت به بازخوردهای کاربران پاسخ دهند و تغییرات موردنیاز را در کوتاه‌ترین زمان ممکن اعمال کنند. این امر زمان عرضه محصول به بازار را به حداقل رسانده و رقابت‌پذیری سازمان‌ها را افزایش می‌دهد. در مرحله تحویل مداوم یا CD، کدهایی که از مرحله ادغام مداوم و تست‌های خودکار عبور کرده‌اند، برای تحویل به محیط‌های مختلف مانند تست، پیش‌تولید و تولید آماده می‌شوند. این فرآیند تضمین می‌کند که نرم‌افزار در هرلحظه در وضعیت قابل تحویل باشد و درصورت نیاز، تیم می‌تواند نسخه جدید را بدون دردسر در محیط تولید مستقر کند. برخلاف مرحله ادغام مداوم که تمرکز آن بر تست و اطمینان از سلامت کد است، تحویل مداوم بر آماده‌سازی نرم‌افزار برای استقرار تمرکز دارد.

این تیم همچنین توانایی ارائه سریع ویژگی‌های جدید را دارد و به شرکت کمک می‌کند تا نیازهای مشتری را بهتر برآورده کند. پیاده‌سازی CI/CD باعث افزایش سرعت توسعه و استقرار نرم‌افزار، کاهش خطاها ازطریق تست‌های خودکار، بهبود کیفیت کدها و کاهش زمان عرضه محصول به بازار می‌شود. همچنین این فرآیند به تیم‌های توسعه و عملیات کمک می‌کند تا با هماهنگی بیشتری کار کرده و بازخورد کاربران را سریع‌تر اعمال کنند. برای درک بهتر این که CI/CD چیست و اصول آن دقیقاً روی چه مواردی تمرکز دارد، بهتر است کمی دقیق‌تر تفاوت‌های این اصول را بررسی کنیم. اصول ادغام و یکپارچه‌سازی مداوم (CI) شامل ایجاد و بررسی کدها و تغییرات کوچک در آن است. مراحل درگیر در روند توسعه به‌صورت خودکار دنبال می‌شود تا از ساخت برنامه به شکل قابل‌اعتماد و قابل تکرار اطمینان حاصل کرده و بتوان آن‌ها را تست کرد.

اصطلاح CI/CD علاوه بر معنای لغوی خود، نشان‌دهنده یک فرهنگ سازمانی و اصول اجرایی است. در زمان استفاده از CI/CD، تمام اعضای تیم توسعه عادت می‌کنند که همه تغییرات انجام‌شده روی کدهای خود را در بازه‌های زمانی کوتاه‌تر و به شکل پایدارتری روی سرور اصلی ثبت کنند. حتما در توسعه‌ی مدرن نرم‌افزار مشاهده کرده‌اید که برنامه‌نویسان و توسعه‌دهندگان مختلفی در حال اضافه کردن قابلیت‌های جدید و بهبود ساختارهای فعلی یک پروژه هستند. CI/CD دو مورد از بهترین روش‌های DevOps هستند، زیرا با عدم انطباق بین توسعه دهندگان و تیم‌های عملیاتی مقابله می‌کنند. با وجود اتوماسیون، توسعه دهندگان می‌توانند تغییرات و ویژگی‌های جدید را به طور مکرر منتشر کنند، در حالی که تیم‌های عملیاتی از ثبات کلی بهتری برخوردار هستند.

از انتخاب ابزار مناسب گرفته تا نوشتن تست‌های خودکار و بهینه‌سازی مداوم، هرمرحله در این فرآیند اهمیت بالایی دارد. پس از اتوماسیون بیلدها و یونیت‌ها و آزمایش‌های یکپارچه‌سازی در CI، روش CD انتشار آن کد معتبر به یک مخزن را خودکار می‌کند. بنابراین، برای داشتن یک فرایند تحویل مداوم (CD) موثر، مهم است که CI از قبل در پایپ‌لاین توسعه شما تعبیه شده باشد. هدف از تحویل مداوم، داشتن پایگاه کدی است که همیشه آماده استقرار در محیط تولید باشد. CI/CD یک بخش ضروری از متدولوژی DevOps است که هدف آن تقویت همکاری بین تیم‌های توسعه و عملیات می‌باشد. به مجموعه‌ای از فرآیندها و ابزارهای مرتبط گفته می‌شود که به طور خودکار مراحل مختلف توسعه نرم‌افزار (ادغام، تست، و استقرار) را مدیریت و بهینه‌سازی می‌کنند.

از سوی دیگر، رزبری پای به دلیل انعطاف‌پذیری و قیمت مناسب خود، برای آموزش برنامه‌نویسی و ساخت پروژه‌های الکترونیکی و همچنین پروژه‌های DIY محبوبیت زیادی دارد. بردهای آردوینو، با تمرکز بر سادگی و دسترسی آسان به سخت‌افزار و نرم‌افزار، برای ساخت نمونه‌های اولیه و پروژه‌های تعاملی ابزاری مناسب هستند. اورنج پای نیز با ارائه گزینه‌های متنوع و ارزان‌قیمت، برای کاربرانی که به دنبال راه‌حل‌های مقرون‌به‌صرفه هستند، جایگاهی مناسب در بازار پیدا کرده است. کنترل نسخه به شما امکان می‌دهد تغییرات کد را ردیابی کنید و در صورت لزوم به استقرارهای قبلی بازگردید. پیکربندی‌ها، اسکریپت‌ها، پایگاه‌های داده و مستندات باید از طریق کنترل نسخه برای ردیابی ویرایش‌ها و اطمینان از سازگاری انجام شوند.

بخش‌های اصلی این مدل، شامل یکپارچه‌سازی مداوم کدها، انجام تست‌ها به‌صورت خودکار و در ادامه توسعه مستمر نرم‌افزار در فرآیند ساخت تا لحظه تحویل به مشتری است. در این مطلب تشریح کردیم که CI/CD چیست و چه تأثیری روی روند توسعه برنامه‌ها و بهبود کار تیم‌های توسعه دارد. اصول CI/CD از دو بخش اصلی شامل ادغام مداوم و تحویل/استقرار مستمر تشکیل می‌شود که در امتداد هم به افزایش بهره‌وری توسعه کمک می‌کنند. به کمک فرایندهای اتوماسیون در CI/CD، دولوپرها می‌توانند به‌راحتی ویژگی‌ها و تغییرات لازم را منتشر کنند و ثبات بهتری در انجام کارهای خود داشته باشند. روند تحویل مداوم (CD)، به تحویل خودکار کدهای تکمیل شده به محیط‌های تست و توسعه اشاره دارد.

برخی از ابزارهای محبوب CI/CD عبارتند از Jenkins ،GitHub Actions ،GitLab CI/CD و CircleCI. همچنین برای میزبانی هر چه بهتر از نرم‌افزارهای سنگین و با ترافیک بالا می‌توانید از یک سرور اختصاصی استفاده کنید تا کارکرد صحیح نرم‌افزار در حجم بالای استفاده را تضمین کنید. ماهنامه شبکه را از کجا تهیه کنیم؟ماهنامه شبکه را می‌توانید از کتابخانه‌های عمومی سراسر کشور و نیز از دکه‌های روزنامه‌فروشی تهیه نمائید. در دسته منابع تغذیه، باتری و انرژی‌های نو، پنل‌های خورشیدی صفحه‌هایی هستند که انرژی تابشی خورشید (فوتون‌ها) را به انرژی الکتریکی تبدیل می‌کنند. این پنل‌ها از سلول‌های خورشیدی کوچک تشکیل شده‌اند که هر یک از آن‌ها یک مدار الکتریکی را تشکیل می‌دهند. توجه کنید که فعالیت فروشگاه الکتروهایو به صورت اینترنتی می‌باشد، لذا جهت خرید یا تحویل حضوری کالا مراجعه نفرمایید.

درمجموع، CI/CD با بهینه‌سازی فرآیندهای توسعه و استقرار نرم‌افزار، نه‌تنها بهره‌وری تیم‌های توسعه را افزایش می‌دهد، بلکه کیفیت و سرعت عرضه محصولات را نیز بهبود می‌بخشد. این رویکرد، برای هر سازمانی که در دنیای پرشتاب فناوری فعالیت می‌کند، ضرورتی اجتناب‌ناپذیر است. در این مقاله بررسی کردیم که CI/CD چیست و استفاده از آن چه مزایایی را به دنبال دارد. این رویکرد توسعه نرم‌افزار امکان ورود سریع‌تر به بازار، بهبود کیفیت، افزایش قابلیت همکاری وکاهش ریسک را در دسترس تیم‌های توسعه قرار می‌دهد. معیارهای کلیدی DevOps به شما کمک می‌کند بفهمید که آیا تیم به سرعت به کاربران ارزش می‌دهد و کدام مراحل خط لوله نیاز به بهینه‌سازی دارند. حلقه بازخورد به اندازه گیری معیارهایی مانند درآمد کسب و کار، نرخ تبدیل کاربر و زمان تعامل کمک می‎کند.

البته که این مفهوم هم ریزه‌کاری‌ها و جزئیات زیادی دارد؛ پس اگر دوست دارید اطلاعات بیشتری راجع‌به آن داشته باشید، مقالۀ “دواپس چیست؟ همه چیز درباره Devops به زبان ساده ساده! انتخاب نوع آدرس IP برای شبکه‌ها و دستگاه‌ها، تأثیر مستقیمی بر امنیت، پایداری و عملکرد سیستم‌های شما دارد. در این مقاله از ابر زس، قصد داریم به‌صورت جامع، مفهوم آی پی استاتیک را توضیح دهیم. پروتکل چیست؛ در دنیای شبکه‌ها و ارتباطات دیجیتال، پروتکل‌ها نقش کلیدی در تبادل اطلاعات و هماهنگی میان دستگاه‌ها ایفا می‌کنند. در این مقاله، ابتدا بررسی می‌کنیم پروتکل شبکه چیست و چرا نقش آن در دنیای فناوری امروز حیاتی است.

در واقع با این کار، فرآیند به شکل پایداری انجام شده و این اطمینان حاصل می‌شود که کدهای جدید، باعث تخریب بخش‌های قبلی نشده و هماهنگی میان اجزای مختلف را از بین نمی‌برند. این ابزارها از مدیریت ریپازیتوری مانند Github،Bitbucket  و Jenkins برای اتوماسیون ساخت گرفته تا Selenium و Katalon Studio برای اتوماسیون تست را شامل می‌شوند. ادغام مداوم (CI) به شما کمک می‌کند تا اجزای مختلف نرم‌افزار به خوبی با هم کار کنند. اما CD، به تحویل مداوم (continuous delivery) و توزیع مداوم (continuous deployment) اشاره دارد که مفاهیم مرتبط با یکدیگری هستند و برخی اوقات بجای هم استفاده می شوند. اگر فکر می‌کنید فراهم کردن زیرساخت و پیاده سازی ci/cd کار دشواری است، باید بگوییم درست فکر می‌کنید! فراهم آوردن تمام پیش‌نیازها و در کنار هم قرار دادن آن‌ها به‌گونه‌ای که عملکرد درستی داشته باشند و در نهایت دستیابی به سازوکار جذاب ci/cd، کاری است که شاید هرکسی از پس انجام آن برنیاید.

این روش چابک و مبتنی بر DevOps به شرکت‌ها این توانایی را می‌دهد تا با اهداف تجاری و نیازهای مشتری همگام شوند. GitLab یک پلتفرم کامل برای مدیریت پروژه‌های نرم‌افزاری است که شامل ابزارهای CI/CD نیز می‌شود. GitLab CI/CD به طور یکپارچه با GitLab کار می‌کند و کاربران می‌توانند به سادگی پایپ‌لاین‌های CI/CD خود را تنظیم کنند. Jenkins یکی از محبوب‌ترین ابزارهای CI/CD است که قابلیت اتوماسیون ساخت، تست و استقرار برنامه‌ها را فراهم می‌کند. این ابزار متن‌باز بوده و به راحتی قابل پیکربندی است و پلاگین‌های زیادی برای آن وجود دارد که می‌توان برای سفارشی‌سازی فرآیندها استفاده کرد. این مرحله هم شامل بخش‌های مختلفی مثل نظارت بر محیط اجرای نرم‌افزار، اطمینان یافتن از اجرای راحت و بدون خطای آن و یافتن و رفع خطاهای احتمالی در بخش‌های گوناگون است.

وجود باگ‌ها و مشکلات کمتر در نسخه‌های نهایی، تجربۀ مطلوب‌تری را برای استفاده‌کنندگان از اپلیکیشن و نرم‌افزار رقم خواهد زد. بالاتر به مفهوم دواپس اشاره کردیم و گفتیم ci/cd زادۀ رواج این سازوکار است؛ پس بهتر است اشارۀ کوتاهی به چیستی آن هم داشته باشیم. پیاده‌سازی CI/CD ممکنه زمان‌بر و پیچیده باشه و نیاز به تنظیمات و منابع زیادی داشته باشه. همچنین، نیاز به دانش فنی و تجربه کافی برای راه‌اندازی صحیح این سیستم وجود داره. Travis CI یه ابزار دیگه‌ای هست که خیلی‌ها ازش برای پروژه‌های مختلف استفاده می‌کنن. CircleCI یه ابزار دیگه‌ای هست که خیلی‌ها ازش برای پروژه‌های مختلف استفاده می‌کنن.

منظور یک پروسۀ کاملاً خودکار است که تیم‌های برنامه‌نویس‌ها سراغ آن می‌روند و فرایند ساخت، تست و استقرار نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌ها را راحت می‌کنند. هر بار که یه تغییر کوچیک انجام می‌دادن، باید کل پروژه رو دوباره تست می‌کردن و این کار خیلی زمان‌بر و خسته‌کننده بود. این تست‌های مکرر، انرژی و وقت زیادی می‌برد و باعث می‌شد تیم‌ها به جای تمرکز روی توسعه و بهبود نرم‌افزار، بیشتر وقتشون رو صرف رفع مشکلات و هماهنگی کدها کنن. GitLab CI/CD یک ابزار یکپارچه و داخلی در پلتفرم GitLab است که امکان مدیریت کد، تست و استقرار را در یک محیط فراهم می‌کند. این ابزار برای تیم‌هایی که از GitLab به‌عنوان سیستم کنترل نسخه استفاده می‌کنند، بسیار کارآمد است. با آشنایی بیش‌تر با CI/CD و نیازهای تیم خود می‌توانید به تدریج مراحل بیش‌تری را به پایپ‌لاین CI/CD خود اضافه کنید.

تیم پشتیبانی الکتروهایو بر طبق نیازها و درخواست کاربران اقدام به جتسجو، سورس یابی و خرید قطعات مورد نیاز کاربران و مشتریان عزیز می‌کنند. ابزارهای زیادی برای پیاده‌سازی CI/CD وجود دارند که هرکدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. در ادامه به معرفی برخی از محبوب‌ترین این ابزارها و مزایا و معایب هر کدام می‌پردازیم. تیم‌ها همچنین باید اتوماسیون تست را برای چندین نوع مختلف مانند قابلیت استفاده، عملکرد، لود و امنیت اعمال کنند. هرگز با build ناموفق کار را به پایان نرسانید و به جای آن تغییرات را به حالت قبل برگردانید.

بهترین اقدام، قادرسازی توسعه دهندگان برای اجرای تمام یا بخشی از تست های رگرسیون در محیط توسعه محلی خودشان است. با این کار، این اطمینان حاصل می شود که توسعه دهنده تنها زمانی کدهای خود را commit می کند که تست ها در برابر تغییر کدها، موفقیت آمیز بوده باشند. هدف بنیادی CI، دستیابی به راهی اتوماتیک و استوار برای ساخت (Build) ، پکیج (Package) و تست اپلیکیشن ها است. زمانی که فرایند ادغام باثباتی انجام شود، تیم ها راحت تر و با سرعت بالاتری می توانند تغییراتشان را اعمال کنند و باعث بوجود آمدن همکاری بهتر و کیفیت بالاتر نرم افزار می شود. یک فلسفه در کدنویسی و مجموعه ای از اقدامات است که تیم های توسعه را به سمت پیاده سازی تغییرات کوچک و بررسی کدها در ریپازیتوری، آنهم بطور مداوم می برد. از آنجایی که اپ های پیشرفته کنونی در چندین پلتفرم و ابزار های مختلف اقدام به توسعه می کنند، لذا نیاز به مکانیزمی برای ادغام (integrate) و تایید (validate) تغییرات مختلف، اهمیت بالاتری پیدا می کند.

همچنین در این شرایط، تغییرات در بخش‌های کوچکی از کد که به طور خودکار آزمایش می‌شوند، اعمال شده و نیازی نیست کل مجموعه کدها تغییر داده شود. علاوه بر این، تیم توسعه می‌تواند در زمانی که هنوز ذهنیت روشن‌تری روی برنامه‌نویسی دارد، اشکال‌زدایی کد را انجام دهد. در این صورت پیدا کردن اشکالات آسان‌تر خواهد بود، زیرا کد‌های کمتری باید بررسی شوند. تیم‌های توسعه با پایپ‌لاین CI/CD می‌توانند کدهایی که به طور آزمایشی تست می‌شوند را تغییر دهند و برای تحویل و استقرار آماده کنند. با استفاده از CI/CD می‌توانید زمان downtime را کاهش دهید و سرعت روند انتشار کد را بیشتر کنید. برای درک آن که CI/CD چیست باید ببینیم که ابزارهای آن چه کاری انجام می‌دهد.

CI همیشه به Continuous integration اشاره دارد که طی این فرایند، تغییرات جدید اعمال شده در کدها build و تست می‌شود و درصورتی که مشکلی وجود نداشته باشد، کدها Merge خواهند شد. CD عملیات رساندن اپلیکیشن ها به محیط های زیرساختی را بطور اتوماتیک انجام می دهد. پس می‌توانیم بگوییم ci/cd کاملاً با اهداف کلی دواپس سازگاری دارد و می‌تواند با بهتر کردن شرایط همکاری بین تیم‌ها، کارآمدی و کیفیت محصول نهایی را بیشتر کند. خلاصه که سرعت بالای حاصل از پیش گرفتن رویکرد DevOps، به ارگان‌ها کمک می‌کند خدمات بهتری به مشتریان خود ارائه بدهند و در فضای رقابتی این روزها، دست بالاتر را داشته باشند. با افزودن تکه‌کدهای جدید به رپوزیتوری در بازه‌های زمانی کوتاه، تناقض‌ها و مشکلات احتمالی جایی برای مخفی شدن نخواهند داشت؛ پس به‌جای تغییرات بزرگ، سراغ اعمال تغییرات کوتاه و مکرر بروید. Ci/cd هشت عنصر اصلی دارد که بهره‌وری حداکثری چرخۀ ساخت و توسعۀ نرم‌افزارها را تضمین می‌کنند.

وظایف DevOps ترکیبی از عملکردهای توسعه نرم افزار (Dev) و عملیات IT یا(Ops) است که هدف آن کوتاه کردن چرخه عمر سیستم ها و تحویل مداوم (CD) و باکیفیت نرم افزار است. مراحلی که از لحظۀ اعمال تغییر توسط دولوپر شروع می‌شوند و تا استقرار آن‌ها در سورس‌کد اصلی اپلیکیشن ادامه پیدا می‌کنند. معروف‌ترین ابزار که در پیاده‌سازی ci/cd خیلی به کار می‌آید، Jenkins نام دارد. ابزاری که کاملاً متن‌باز (Open-Source) است و در رسیدگی به تمام کارهای مرتبط با این ساختار توانمندی خودش را ثابت کرده است. این طور بگوییم که  Jenkins کمک می‌کند همۀ مراحل سازوکار ci/cd را به‌ راحت‌ترین شکل ممکن طراحی کنید.

تیم‌ها باید تست خودکار را در تمام مراحل از جمله واحد، یکپارچه سازی و تست سیستم انجام دهند. تیم‌های تازه وارد باید گام‌های کوچکی بردارند و به طور مداوم کد را برای کمک به رشد شرکت بهبود دهند. نه تنها CI تمام اجزای نرم افزار و دیتابیس را جمع آوری می کند، بلکه این اتوماسیون می تواند unit test ها و سایر تست ها را بر روی آن انجام دهد. این فرایند تست می تواند به توسعه دهندگان آن کد بازخورد دهد که کدهای جدیدی که نوشته اند، نباید در هیچ unit test شکست بخورد. که مکانیزم پیکربندی ای برای فعال سازی feature ها و کد ها در زمان اجرای اپ است.

با استفاده از سازوکار ci/cd، کلی زمان برای بررسی وضعیت پیشرفت کلی دارید و می‌توانید خیلی دقیق همه‌چیز را در مسیر درست پیش ببرید. تست کردن تکه‌های کوچک‌تر کدها به‌صورت مکرر و با تعداد دفعات بیشتر، آن هم در مراحل اولیۀ پروسۀ ساخت و توسعۀ نرم‌افزار، در جلوگیری از رخ دادن اتفاقات تراژدیک و آسیب‌زا بسیار مؤثر است. خودکارسازی فرایندها، امکان ساخت قابلیت‌های جدید و برطرف کردن ایرادات با سرعت خیلی بیشتر را به وجود می‌آورد. به همین خاطر، ارگان‌ها و اشخاص خیلی زیادی سراغ ci/cd رفته‌اند و از مزایای آن بهره می‌برند. این یعنی به‌جای تغییرات بزرگ و یکهویی، تغییرات کوچک ولی پیوسته وارد عمل می‌شوند و با برطرف کردن مشکلات و باگ‌ها، عملکرد اپلیکیشن را بهتر می‌کنند. حالا دیگر کمتر شخص و مجموعه‌ای با روش‌های قدیمی کدهای نرم‌افزارها و اپلیکیشن‌ها را تغییر می‌دهد.

با مفهوم نسبتاً پیچیده‌ای طرفیم؛ ولی خب مطابق معمول، ما سعی می‌کنیم تعریف ci cd به زبان ساده را تقدیمتان کنیم؛ به‌علاوه، تمام زیروبم این سازوکار را هم بررسی خواهیم کرد تا شناخت کاملی از آن به دست آورید. ابر زَس تحت «سرویس مدیریت‌شده» ابزارهای CI/CD دلخواه شما را در کنار خرید سرور ابری نصب کرده و تحویل‌تان می‌دهد. حالا که با مفهوم CI/CD آشنا شدیم، بیایید چند مثال عملی ببینیم تا بهتر بفهمیم چطور می‌تونیم این مفاهیم رو توی پروژه‌هامون پیاده‌سازی کنیم. هر پروژه با زبان و تکنولوژی‌های خاص خودش کار می‌کنه، پس ما هم چند نمونه تنظیمات برای ابزارهای محبوب CI/CD رو مرور می‌کنیم. Travis CI یک ابزار CI/CD مبتنی‌بر ابر است که به‌طور ویژه برای پروژه‌های متن‌باز طراحی شده و در عین سادگی، کارایی بالایی دارد. در این وبلاگ سعی شده است در سه بخش اصلی “امنیت شبکه” ، “شبکه” و “برنامه‌نویسی” محتواهای عمومی و تخصصی تولید شده و در اختیار شما قرار گیرد.

فریمورک Next.js چیست؛ Next.js یک فریمورک متن‌باز بر پایه React است که توسط Vercel توسعه یافته و برای ساخت وب‌سایت‌ها و اپلیکیشن‌های تحت وب استفاده می‌شود. در زمینه ارتباطات شرکتی، CI/CD می‌تواند به فرایند کلی هویت سازمانی (Corporate Identity) و طراحی سازمان (Corporate Design) اشاره داشته باشد. در نهایت، امیدوارم این مقاله برایت مفید بوده باشه و تونسته باشم بهت در درک بهتر CI/CD کمک کنم. اگر سوالی داری یا نیاز به راهنمایی بیشتر داری، حتماً در بخش نظرات با ما در میان بذار. با وجود تمام مزایایی که CI/CD داره، پیاده‌سازی و استفاده از اون می‌تونه چالش‌های خاص خودش رو داشته باشه.


برنامه نویسی شریف